Nieuws

Column Alexandra Alphenaar


Premièrestress

Toen mij gevraagd werd een column te schrijven, twijfelde ik er geen moment aan waar ik het over wilde hebben: Premièrestress!

Momenteel zijn we hard aan het try-outen met The Buddy Holly Story. Nog maar een paar dagen en dan gaan we in première. Altijd een super spannende tijd! De try-outs lopen heel erg goed, we hebben heel veel plezier samen, de zalen zitten vol en de voorstelling zelf loopt op rolletjes, dus we zijn helemaal klaar voor de premiere. Je zult denken dat er niks is om over te stressen, maar niets is minder waar!

Ik heb er al een aantal mogen meemaken, toch brengt zo’n première veel spanning met zich mee. De dagen naar zo’n première toe, ben ik altijd enorm aan het stressen. De zogenaamde premièrestress! Wat trek ik aan na de show, hoe doe ik mijn haar, zijn mijn nieuwe pumps goed ingelopen, wat voor toi ga ik geven....?! In deze tijd grijp ik alles aan om mijn stress op te botvieren!

Gelukkig heb ik mijn jurk al een aantal maanden geleden uitgezocht. Ontwerper Michael Barnaart van Bergen heeft een hele mooie jurk gemaakt, die helemaal in de stijl is van de voorstelling! Dus dat is 1 stresspunt minder.

Maar wat te doen met de toi’s?! Ik denk vaak dat ik nog tijd zat heb om wat te verzinnen, maar uiteindelijk zit ik toch een paar dagen voor de première te stressen over wat ik voor toi ga geven.

Een toi is heel gebruikelijk bij premières. Een manier om je collega’s “succes” te wensen. Iemand succes wensen is in het theater not done, dat brengt ongeluk. Vandaar dus ook de uitspraak; toi toi toi!

Vaak bestaat een toi uit een klein cadeautje. De kunst is altijd om een zo origineel mogelijke toi te maken. En daar ligt ook de uitdaging! Ik wil graag een toi geven die iets betekent. Iets wat met mijn rol te maken heeft, een zin die ik zeg, iets wat ik aan heb...
Als eerste kwam ik uit bij de befaamde Buddy Holly bril. Maar die ligt wel erg voor de hand. Daarbij neem ik aan dat mijn collega Tim Akkerman deze voor zijn rekening neemt.

Ik ben me al dagen suf aan het piekeren over wat leuk zou zijn. Een typisch jaren ’50 attribuut, een milkshake beker, popcorn, haarlak.....Uiteindelijk heb ik besloten me op 1 idee te richten en daar voor te gaan. Al zeg ik het zelf, een geweldig idee!  Maar in de praktijk is het helaas niet zo eenvoudig. Wat ik heb bedacht, is nergens te krijgen. Of ik moet er, via internet, meteen 1000 bestellen.. Ik heb vandaag weer stad en land afgezocht op zoek naar mijn geweldige toi. Maar helaas...geen succes. Toch maar iets anders verzinnen...?

Langzaam zie ik de tijd verstrijken. De tijd naar de première wordt korter... en nog steeds geen toi. Ik word er erg onrustig van, en neem me dan ook weer voor om het de volgende keer anders te doen en op tijd te beginnen!

Maar deze onrust hoort er ook een beetje bij, en uiteindelijk komt het altijd goed. Ik heb nog heel even om iets briljants te verzinnen! En meestal presteer ik op een laatste moment het beste. Ik vertrouw er op dat ik mijn collega’s zondag een geweldige toi ga geven, die ze te gek zullen vinden.... En anders geef ik ze gewoon een stressbal...;-)

Tot in het theater!
Liefs, Alexandra

Bron: http://cultuurgids.avro.nl/front/detailmusical.html?item=8290198