Over Alexandra

Alexandra Alphenaar (Medemblik, 6 november 1981) is een Nederlands actrice en musicalactrice.

Alphenaar was te zien in onder meer Lieve Lust, Onderweg Naar Morgen, Wittekerke en Tiramisu. Ze is echter vooral bekend door de rol Ronja Huygens in Goede tijden, slechte tijden, waarin zij tussen mei 2008 en mei 2010 te zien was.

Eerder was ze te zien in de musicals Turks Fruit en Route 66. Verder speelde enige tijd de rol van Liesl von Trapp in The Sound of Music. Gedurende seizoen 2010-2011 zal ze te zien zijn in Dr. Dolittle, naast onder meer Edwin Rutten. In seizoen 2011-2012 heeft Alexandra Alphenaar samen met Simon Zwiers, Michel Sorbach en Robin van den Heuvel gespeeld in de musical "Nightmare", geschreven en geregisseerd door Dick van den Heuvel en geproduceerd door Stichting Homemade.

In havo 5 deed Alphenaar auditie aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Daar kreeg ze les van onder meer Karin Bloemen, Peter Römer en Joost Prinsen. Als bijbaantje werkt ze jaren lang bij het Nieuwe de la Mar theater. Voor de kleinkunst academie deed ze een stageproject in het seizoen 2003/2004, ze was hierdoor te zien in Lustrum met Brigitte Kaandorp en Bert Klunder. Ze studeerde af met Ren Lenny Ren, de rockopera van Acda en De Munnik, waarmee ze in 2004/2005 door Nederland tourde. In de zomer van 2004 behaalde ze haar diploma.

In 2004 werkte Alphenaar voor een tweede keer samen met Kaandorp voor een concert in het Concertgebouw in Amsterdam, begeleid door het Metropole Orkest. Daarna besloot ze zich meer te gaan oriënteren op televisie en film en werkte ze mee aan Klokhuis en Fox Kids Planet Live. Daarnaast was ze te zien in commercials van onder andere Heineken, Amstel Bier en McDonald's. Ze werd in 2006 gecast voor een rol in de kortfilm Luctor. Deze film ging op 13 september 2009 in première op het Film by the Sea-festival in Vlissingen.

Daarnaast had ze gastrollen in Parels & Zwijnen, Onderweg Naar Morgen en Wittekerke en speelde ze een rol in de film Tiramisu, naast onder meer Anneke Blok en Jacob Derwig. Ook was ze te zien in West Side, een serie van AT5.

In 2008 werd Alphenaar gecast voor de rol van Ronja Huygens in Goede tijden, slechte tijden. Samen met Anita Donk, Peter Post en Emiel Sandtke vormde ze sinds 22 mei 2008 de nieuwe soapfamilie Huygens. In 2009 speelde ze tevens een rol in Gewoon Praten, een film van Beer ten Kate en tevens zijn afstudeerproject aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Op 5 september van dat jaar deed Alphenaar met Peter Post, Ruud Feltkamp, Gigi Ravelli en Everon Jackson Hooi mee in Let's Dance. Ze dansten op We're All in This Together uit de film High School Musical en werden aan het einde van de aflevering naar huis gestemd. Enige tijd later werd Alphenaar gecast voor de rol van Liesl von Trapp in The Sound of Music, een productie van V&V Entertainment en Efteling Theaterproducties. Ze speelde de rol van november 2009 tot februari 2010.

Op 18 maart 2010 werd bekend dat de hele familie Huygens uit Goede tijden, slechte tijden zal worden geschreven.Alphenaar vertrok vrijwillig nadat de producenten geweigerd hadden om in het opnameschema rekening te houden met haar hoofdrol in Dr. Dolittle. Op 9 april 2010 was haar laatste draaidag bij de soap; in mei was ze voor het laatst te zien. Alexandra was o.a te zien in The Sound of Music en in 2011 heeft ze in de musical Nightmare gespeeld.

Alphenaar komt uit West-Friesland.Haar vader is goochelaar van beroep en tourde met Hans Klok door Europa onder zijn artiestennaam Tony Wilson.